AI en events, wat kun je ermee? Ontdek ons AI lab!

Digitaal stemmen met Legal Voting

Digitaal stemmen is al lang niets nieuws meer in de wereld van vergaderingen en partij congressen. De laatste 10 jaar zijn wij bezig geweest met het digitaliseren van deze bijeenkomsten, door organisaties te introduceren met Legal Voting. De formule van Legal Voting is aan de voorkant simpel: iedereen stemt met zijn of haar telefoon of ander mobiel apparaat en de uitslag wordt direct berekend en getoond op het scherm. Door deze formule wordt binnen enkele seconden gestemd over moties en stellingen en wordt er enorm veel tijd bespaard. Lees hieronder meer over de mogelijkheden van digitaal stemmen met Legal Voting.

De overgang naar digitaal stemmen

Wij begrijpen dat een overgang naar digitaal stemmen spannend en ingrijpend kan zijn. Organisaties hebben vaak een duidelijke werkwijze die al jaren wordt gehanteerd die vervolgens op de schop wordt genomen en aangepast. De eerste keer dat een stemming digitaal wordt gedaan is daarom altijd spannend. Door onze jarenlange ervaring met het begeleiden van organisaties, hebben wij een implementatieplan opgezet voor de overgang naar digitaal stemmen.

Zo helpen wij je bijvoorbeeld met het opzetten van een duidelijk communicatietraject naar de leden en bestuur, zodat voor iedereen duidelijk wordt, wat de overgang naar digitaal stemmen inhoud en welke impact dit gaat hebben op de toekomstige vergaderingen. Denk hierbij aan het opzetten van mailings met duidelijke instructies voor leden en bestuur en demonstraties van de online stemomgeving, om een zo soepel mogelijk traject mogelijk te maken.

Is onze organisatie wel klaar voor digitaal stemmen?

Vaak horen wij vanuit een bestuur dezelfde zorgen met betrekking tot de overgang naar digitaal, omdat (een deel van) de leden wat ouder is, of omdat er vragen zijn over de internetverbinding.

Het Legal Voting systeem is om deze reden gebruiksvriendelijk opgezet; Een simpele weergave met duidelijke, grote knoppen en makkelijk leesbare tekst, zowel op een mobiel apparaat als het scherm waarop de uitslag wordt getoond. Heeft een persoon geen mobiele telefoon beschikbaar? Wij leveren extra leen telefoons, waardoor het toch voor iedereen toegankelijk blijft.

10 jaar geleden waren de zorgen over internetverbinding een legitieme zorg. Te weinig routers om mee te verbinden, een en dezelfde Wifi verbinding voor alle bezoekers, te lage internetsnelheid etc. Tegenwoordig zijn locaties echter vaak enorm goed voorzien wanneer het gaat om internet; meerdere acces points, aparte Wifi voor bezoekers of, wanneer nodig, een 5g hotspot van een mobiele telefoon.

Welke vormen van digitaal stemmen zijn er?

Wij hanteren twee manieren van digitaal stemmen:

Live voting

De meest voorkomende manier van onze partners, waarbij een vergadering of congres zoals gebruikelijk doorgaat en waarbij, het handen tellen vervangen wordt door digitaal stemmen met mobiele telefoons. Stemmingen worden geopend en gesloten met een druk op de knop, waarna de resultaten onmiddelijk beschikbaar zijn om te tonen. In een duidelijk overzicht is er voor iedereen af te lezen wat de uitslag is van een stemming. Je ziet hoeveel stemmen er voor zijn, hoeveel stemmen er tegen zijn en het aantal onthoudingen bij een stemming. Simpel, snel en efficient.

Lees meer over de features van Legal Voting

User Paced Voting

Een vernieuwde manier van digitaal stemmen die we hebben ontwikkelt noemen we 'User Paced Voting' ofwel, stemmen op eigen tempo. Deze manier zorgt ervoor dat iedereen stemmen kan uitbrengen over moties, stellingen, benoemingen etc. op elk gewenst moment. De stemmingen worden in een keer doorlopen en om de veiligheid te garanderen, kan er maar één keer per unieke code worden ingelogd. Deze manier van stemmen kan in het verlengde liggen van een gebruikelijk vergadering, waar leden van te voren voorwerk kunnen doen en er tijdens de vergadering overige onderwerpen besproken kunnen worden. De uitslag van de User Paced Voting kan zoals bij Live Voting, overzichtelijk getoond worden op een scherm om plenair te bespreken.

Benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of bekijk eerst alle features.